Waarom vlees eten zo slecht nog niet is…

Als het over voeding gaat, is het gesprek grotendeels verschoven naar een plantaardig dieet. We worden overspoeld met documentaires, artikelen en berichten in de sociale media over de voordelen van veganistisch eten. En hoewel er absoluut veel goede redenen zijn om de overstap te maken, zijn er een aantal dingen die vaak buiten de discussie wordt gelaten: vleesconsumptie heeft bepaalde onmisbare gezondheidsvoordelen, maar er is voor veel soorten vlees ook simpelweg geen smaakvolle vervanging. En let’s face it: een lekker stukje vlees op zijn tijd is – zeker hier in huis – toch wel écht een must…

De voordelen van vlees

Daar zijn veel redenen voor; de belangrijkste is dat vlees veel eiwitten, vitamine B12 en verschillende andere essentiële voedingsstoffen bevat – die allemaal vaak schaars zijn als je een plantaardig dieet volgt. Online vlees bestellen klinkt dan opeens zo gek nog niet! En eiwit is niet alleen belangrijk voor de opbouw van spiermassa; het stimuleert ook de hersenactiviteit. Dat is de reden waarom vegetariërs soms ‘malser’ zijn dan hun niet-vegetarische vrienden – omdat ze niet voldoende eiwitten eten!

Tot overmaat van ramp bevatten plantaardige eiwitten (bv. soja) soms stoffen die de opname van voedingsstoffen blokkeren, zodat je nog meer voedsel moet eten om dezelfde voedingsvoordelen te oogsten. En daarnaast is er nóg een nadeel van sommige plantaardige eiwitten, en specifiek soja-eiwit, voor mannen. De afgelopen jaren zijn er namelijk meerdere studies gepubliceerd die laten zien dat een hoge inname van producten met soja leidt tot ‘vervrouwelijking’, verlaagd testosteron en een verhoogde kans op erectiestoornissen bij mannen. Ai…

Vlees bevat goede vetten

Als het over voeding gaat, is een van de grootste gespreksonderwerpen gezonde vetten. En vlees is er een geweldige bron van. In feite is vlees een van de beste bronnen van gezonde vetten die je kunt vinden.

Daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste bevat vlees veel gezonde omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor het behoud van de gezondheid van het hart, en ze kunnen ook helpen de cognitieve functie te verbeteren en ontstekingen in het hele lichaam te verminderen. Ten tweede bevat vlees ook veel geconjugeerd linolzuur (CLA). CLA is een soort gezond vet waarvan is aangetoond dat het ziekte-bestrijdende eigenschappen heeft. Het kan ook helpen ontstekingen te verminderen, gewichtsverlies te bevorderen, en de bloedsuikerregulatie te verbeteren.

Ten derde, vlees is een rijke bron van heilzame verzadigde vetten. Terwijl sommige verzadigde vetten uit bewerkte voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn, wordt de gezonde soort die in vlees voorkomt in verband gebracht met een verbeterde lichaamssamenstelling en meer spiermassa. Nieuwe studies tonen zelfs aan dat vrouwen die veel vlees eten veel minder kans hebben op het krijgen van diabetes.

Vlees helpt je meer verzadigd te voelen

Er zijn slechts twee soorten voedingsstoffen bekend die een verzadigd gevoel verhogen: eiwitten en voedingsvezels. Een recente studie toonde aan dat mensen die meer eiwitten aten zich na hun maaltijd aanzienlijk meer voldaan voelden dan degenen die het grootste deel van hun calorieën uit koolhydraten of vetten haalden. Een andere studie toonde aan dat wanneer mannen een deel van hun dagelijkse inname van koolhydraten vervingen door mager rundvlees, ze uiteindelijk 470 calorieën per dag minder aten zonder dat ze er hun best voor deden. Dat is ongeveer een kilo gewichtsverlies per twee maanden!

Welk type vlees is ‘het beste’?

Bij de plaatselijke of online slager en de supermarkt heb je een ontzettend grote keuze als het aankomt op vlees kopen. Maar wat is nou eigenlijk de beste keuze? Als het op smaak aan komt is daar natuurlijk niets over te zeggen, maar als je kijkt naar gezondheid én het milieu dan is wit vlees vaak ‘beter’ dan rood vlees. Binnen de categorie van rood vlees is varkensvlees een betere keuze dan rund- en lamsvlees, omwille van de lagere impact op het milieu. Vers vlees is overigens altijd beter dan bewerkt vlees als het op deze punten aankomt. Bewerkt vlees wordt namelijk gezien als het ‘slechtst’ en omvat bijvoorbeeld producten als kipnuggets of kippensalade, maar ook corned beef, ontbijtspek en salami.

Kortom: genieten van een lekker stukje vlees mag best en is in sommige gevallen zelfs een goed idee als het op je gezondheid aankomt.

Gerelateerde berichten