Optimale kantoorinrichting om efficiënt te werken

Ben je als gloednieuwe KMO op zoek naar een nieuw kantoor? Dan is het belangrijk om al eens na te denken hoe je dit zou inrichten, aangezien dit mee de sfeer bepaalt op de werkvloer. Wij geven je enkele tips om je kantoor in te richten, waardoor je zo efficiënt mogelijk werkt.

Veel daglicht

Om te beginnen heb je veel daglicht nodig op kantoor. Waarom? Uit onderzoek van de Northwestern University in Chicago weten we dat natuurlijk licht een positief effect heeft op je gezondheid. Je werknemers zullen energieker zijn met een positieve mindset. Overdag meer zonlicht opnemen zorgt ervoor dat je ‘s nachts beter slaapt. Dit komt doordat daglicht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine bevordert. Als je dus veel daglicht hebt gehad, zal je ‘s nachts meer melatonine aanmaken. Op deze manier heb je dus uitgeruste én gelukkigere werknemers op kantoor. Plaats dus genoeg ramen om het licht binnen te laten. Wordt het zonlicht te fel? Installeer dan een stijlvolle jaloezie op maat. Dit geeft je de optie om te kiezen hoeveel licht je binnenlaat. 

Open & afgesloten ruimtes

Veel kantoren werken minder in hokjes, en meer in open work spaces. Hoewel dit de nieuwe trend is, blijkt dit uit onderzoek niet altijd even goed te zijn voor je concentratie. Zo word je snel afgeleid door je collega’s en voor introverten is het geen ideale omgeving. Maar uiteraard heeft het ook positief effecten. Je bent beter op de hoogte van waar je collega’s mee bezig zijn en er wordt meer samengewerkt. Voorzie daarom een goede combinatie van open en afgesloten ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een vergaderruimte, die je afsluit met grote glazen wanden om toch een open gevoel te geven. Op deze manier horen je werknemers je niet, maar voelen ze zich nog steeds betrokken doordat ze je kunnen zien. Plaats hier ook een binnenzonwering om zo de optimale vergaderzaal te maken. Verder zijn afgesloten ruimtes ook belangrijk voor 1 op 1 gesprekken en voor personen dit graag even alleen willen werken of een online meeting hebben.

Een sociale ruimte

Het doel van je kantoorinrichting is het creëren van een ruimte waar je zo efficiënt mogelijk in kan werken. Wanneer werken je werknemers efficiënt? Als ze zich op hun gemak voelen, goed kunnen samenwerken én geen schrik hebben om elkaar iets te vragen. Het is dan ook aangeraden om een stijlvolle, aangename sociale ruimte te creëren op de werkvloer waar collega’s elkaar beter kunnen leren kennen, kunnen ventileren over een stressvolle situatie en gezellig samen kunnen eten. Dit wordt een ruimte waar de stress op de werkvloer even vergeten wordt, om er daarna verder terug in te vliegen. 

Flexibele werkplekken

Een vast bureau is minder en minder de norm, zeker nu hybride werken zo populair is geworden. In moderne kantoren wordt van elke plek een werkplek gemaakt. Zorg er dus voor dat je in de open ruimtes genoeg plekjes voorziet waar er aan gewerkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan zithoekjes, hoge tafels en bureautafels uiteraard. Kijk je er al naar uit om in dit kantoor te werken?

Gerelateerde berichten