Operationeel of financieel een Renault Clio lease?

Leasen komt in veel verschillende vormen en maten. Voor particulieren kun je bijvoorbeeld kiezen voor private lease waarbij je een vast bedrag per maand betaalt en in ruil daarvoor de auto rijdt inclusief motorrijtuigenbelasting, onderhoud en verzekering. Bij private lease zit je wel vast aan een beperkt aantal kilometers dat je per jaar mag rijden en is de brandstof niet inbegrepen. Ook is een nadeel van private lease dat je vaak je schadevrije jaren verliest. 

Over zakelijk leasen

Voor ondernemers zijn er betere alternatieven voor een auto leasen. Private lease is bijvoorbeeld niet fiscaal aftrekbaar voor bedrijven, waar operationele lease en financiële lease dat wél is. In dit artikel zoomen we in op de voordelen van zakelijk leasen en de verschillen tussen operationeel en financieel leasen. 

Over zakelijk operationeel leasen

Ondernemers met een wagenpark groter dan 10 auto’s doen er vaak goed aan om een wagenparkbeheerder in de arm te nemen. De wagenparkbeheerder kiest een leasemaatschappij uit waar alle operationele leaseauto’s vandaan komen en overlegt een efficiënte overeenkomst over het gebruik en het onderhoud van de auto’s. De werknemers die in de operationale leaseauto’s rijden, krijgen een aftrek op het salaris d.m.v. bijtelling, en rijden daardoor tegen een gereduceerde prijs in een auto van de zaak. Voor de werknemers is het onderhoud, de verzekering en mrb en vaak ook de brandstof inbegrepen. 

Over zakelijk financieel leasen

Ondernemers met een wagenpark kleiner dan 10 auto’s of ondernemers die enkel een auto voor zichzelf zoeken, zijn beter af met een financial lease auto, zoals Renault Clio lease. Je kiest zelf de auto uit en koopt deze op afbetaling middels een fiscaal interessante regeling. Financial lease is een vrije leasevorm waarbij de kosten voor onderhoud, verzekering en de mrb niet zijn inbegrepen, maar je hierdoor ook niet te veel betaalt per maand omdat je deze kosten zélf in de hand hebt. 

Vraag: “Wat is het grootste verschil?”

Het grootste verschil tussen operationele en financiële lease zit hem in de vrijheden. Waar je bij operationele lease een all-in prijs betaalt, ben je wel beperkt in het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Ook moet je aan het einde van de leaseovereenkomst de auto weer inleveren. De restwaarde van de auto is dan voor de leasemaatschappij.

Bij financial lease betaal je enkel voor de aanschaf van de auto en een percentage rente voor de financiering. Je hebt géén kilometerbeperking en kan gaan en staan waar je wil: zowel zakelijk als privé. Ook voor het buitenland heb je géén AIT verklaring nodig, omdat de auto jouw eigendom is. Wanneer je aan het einde van het contract de volledige financiering hebt afbetaalt, is de auto nog steeds van jou: je hoeft hem niet in te leveren. Je mag de auto uiteraard wel zelf verkopen en met de restwaarde kun je een nieuwe auto aanschaffen of leasen.

Vraag: “Wat past beter bij mijn onderneming?”

Afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren kun je de afweging maken welke leasevorm beter bij jouw onderneming past. Wil je graag 1. Alles in een, 2. Geen zorgen om onderhoud, 3. Meerdere auto’s tegelijkertijd verzorgen? Dan is operationele lease voor jouw weggelegd. Ben je meer op zoek naar 1. Vrijheid om te ondernemen, 2. Onbeperkte kilometers rijden, 3. De auto in eigen beheer? Dan is financial lease de leasevorm van jouw voorkeur!

“Ik wil een financial lease auto!”

Je hebt de keuze gemaakt! Financial lease past het beste bij jouw onderneming. Top! Op FinancialLease.nl vind je het grootste aanbod zakelijke lease auto’s die in aanmerking komen voor financial lease. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Renault Clio lease? Neem dan een kijkje op de website. 

 

Gerelateerde berichten