Op kamers? Dit is wat je moet weten

Op kamers gaan is een grote verandering in jouw leven. Je woont eindelijk op jezelf en kunt dus over veel zaken zelf beslissen. Daar komt natuurlijk een stukje extra verantwoordelijkheid bij kijken. Om zeker te zijn dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet, zetten wij er hier een paar voor je op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudswerkzaamheden zoals cv-ketel onderhoud en het kiezen voor ruimtebesparende meubels. Door dit goed aan te pakken, kun je straks onbezorgd genieten van jouw nieuw verworven vrijheid!

Jouw eigen woonruimte goed onderhouden

Naast het feit dat je jouw kamer goed schoon moet houden, heeft een eigen woonruimte ook geregeld onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van dakgoten, het vegen van de schoorsteen, maar ook aan cv onderhoud. Misschien wist je dit nog niet, maar voor veel van deze zaken kun je bij jouw verzekeraar onderhoudsabonnementen afsluiten. Lees de polisvoorwaarden goed door om te zien wat er onder de dekking voor woondiensten valt.

Studentenkamer ruimtebesparend inrichten

Een studentenkamer is vaak niet heel groot. Daarom is het handig om te werken met ruimtebesparende meubels en slimme hacks om alle ruimte die je hebt optimaal te benutten. Zo kun je in plaats van een normaal bed een slaapbank nemen, of een hoogslaper met ruimte voor een bureau eronder. Hang kastjes en planken op lege stukken muur, zodat je genoeg plek hebt voor al jouw spullen. En werk met lichte kleuren, zodat je kamer groter oogt!

Je geldzaken op orde

Nu je helemaal op jezelf woont ben je zelf verantwoordelijk voor alle financiële zaken. Zorg ervoor dat je op tijd je rekeningen betaald. Het kan handig zijn om een financiële planning te maken. Dit doe je door een budget op te stellen. Tel alle vaste lasten die je hebt bij elkaar op, zoals je huur, internetabonnement, telefoonkosten, verzekering, noem maar op. Vergeet ook je collegegeld en boodschappen geld niet mee te rekenen. 

Een goed ritme

Wanneer je zelf de dagen kunt indelen, kan het verleidelijk zijn om er een feestje van te maken. In het weekend uitgaan hoort natuurlijk bij het studentenleven, maar let er wel op dat je doordeweeks wel genoeg tijd besteedt aan studeren. Zorg voor een goed ritme wat je maaltijden en nachtrust betreft. Is het erg lawaaierig in jouw studentenwoning? Dan kan het een slim idee zijn om met oordopjes in te slapen, zodat je goed uitgerust de dag kunt beginnen.

Gerelateerde berichten